نویسندگان
1 گروه علوم اجتماعی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کاشان
2 دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
چکیده
در این مقاله در پی آن بودهایم تا با تکیه بر تئوری اجرای جنسیت جودیت باتلر، و با بررسی فعالیتهای نیکوکارانهی زنان خیّر در شبکهی اجتماعی اینستاگرام، اجرای جنسیت را در فعالیتهای خیریه مطالعه کنیم. درواقع در پی آن بودیم که چگونه از خلال کنشهایی که بهظاهر جنسیتی نشدهاند، امر جنسیتیشده سر بر میآورد. بر آن شدیم تا با نظرداشت به ایدهی نمایش هویت جنسیتی، مکانیسمهای نمود و اجرای جنسیت در فعالیتهای زنان خیر در اینستاگرام را بازشناسیم. از آنجا که جودیت باتلر بنیان بخش مهمی از نظریهاش را بر بسط نقادانهی مفهوم گفتمان مد نظر فوکو گذاشته است، چارچوب مفهومی این مقاله نیز بر مفهوم "گفتمان جنسیتی" و مفاهیم مرتبط با آن استوار است. از همین رهرو با استفاده از تحلیل گفتمان انتقادی فمینیستیِ مورد نظر لازار (2007)، فعالیتهای مورد نظرمان در شبکهی مجازی اینستاگرام را در سطوح مختلف و با تحلیل متنهای گزینش شده از پروفایل 4 زن خیر فعال در اینستاگرام و چنانچه ایجاب میکرد، با تاکید بر جنسیت به عنوان عامل کانونی، مورد تحلیل قرار دادیم. نتایج حاکی از آن است که نمود عناصر برسازندهی گفتمان جنسیتی در زمینهی مورد بررسی این مقاله، بر این اساس قابل تحلیلند:
الف) فعالیتهای نیکوکارانهی زنان در فضای مجازی بهمثابهی اجرای متفاوت جنسیتی.
ب) فعالیتهای نیکوکارانهی زنان در فضای مجازی بهمثابهی محمل بازنمایی انسداد.
همچنین اینطور مینماید که زبان جنسیتی، همچون "سلاح گفتمان مردسالار" عمل میکند. بدین معنا که بهکار بردن زبان جنسیتی مکانیسمی است که در فضای مجازی منجر به بازتولید عناصر گفتمانی برسازندهی هویت جنسیتی حال حاضر میشود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Study of Gender Performances through Philanthropic Activities in Cyberspace (Special case of Instagram)
نویسندگان [English]
- Maryam Foroughi 1
- Mehri Bahar 2
1 Social Science Department, Faculty of Humanities, University of Kashan
2 Tehran University
چکیده [English]
In this article, we have been looking to study the mechanisms of gender performance in charitable work of women in the social network of Instagram, based on Judith Butler's theory of gender performance. Philanthropist women also seem to have a lot of activity in virtual networks. Therefore, we have come to recognize the concept of display and performance of gender identity, the mechanisms and the implementation of gender in the activities of women in the Instagram. The conceptual framework of this paper is based on the concept of "gender discourse" and its related concepts. In this regard, using Lazar's (2007) feminist critical discourse analysis, we analyzed the activities from the profile of 4 active women in Instagram with emphasis on gender as the focal point. The results indicate that:
1-Women's philanthropic activities in cyberspace as a different gender performance.
2-Women's philanthropic activities in cyberspace as a representation of closure.
It seems that gender language acts as a "patriarchal discourse weapon."
کلیدواژهها [English]
- Gender
- Philanthropic Activities
- Social Networks
- Feminist Critical Discourse Analysis